Little League

LL Logo1

Little League is een Amerikaanse sportorganisatie die sinds 1939 over de hele wereld honkbal- en softbaltoernooien voor jeugd organiseert. Europa heeft in Polen zijn eigen Little League kantoor met een officieel Amerikaans honkbal- en softbalcomplex, waar een deel van de EK’s Little League worden gespeeld. Op dit moment wordt er wereldwijd door 2,5 miljoen honkballers en softbalsters Little League gespeeld (KNBSB).

De KNBSB organiseert het Little League programma in 2016. Voor het aankomende seizoen zijn de voorbereidingen in volle gang en krijgen spelers en speelsters in alle leeftijdscategorieën de mogelijkheid om wedstrijden te spelen tegen teams uit andere Leagues.

Een vereniging kan één team per leeftijdscategorie inschrijven voor het Little League programma. Tevens kunnen verenigingen gezamenlijk een team inschrijven. Het betekent wel dat je als vereniging(en) zelf moet zorgen voor kader, materiaal en accommodatie.

Meedoen met Little League betekent voor spelers en speelsters dat zij via een regionaal programma extra kunnen trainen en spelen met het uitzicht op een Nederlands kampioenschap (NK Little League). En wie weet is er een Europees kampioenschap (EK Little League) of zijn zelfs de World Series in Amerika in het vooruitzicht (KNBSB).

 

De Little League kent de volgende leeftijdscategorieën:
Baseball Little League 11 en 12 jarigen, geboren tussen 1 mei 2003 en 30 april 2005

Baseball Junior League 13 en 14 jarigen, geboren tussen 1 mei 2001 en 30 april 2003

Baseball Senior League 14 t/m 16 jarigen, geboren tussen 1 mei 1999 en 30 april 2002

 

Meedoen met Rotterdam!

Little League heeft Nederland opgedeeld in tien leagues. In de regio Rotterdam organiseert RUB de trainingen van de LL Logo 2honkbal Little League in de leeftijdscategorieën: Little, Junior en Senior. Er bestaat ook nog de categorie Big League maar deze wordt vanuit de KNBSB landelijk georganiseerd. Hierboven kunt u de leeftijdscategorieën vinden.

Inschrijven kon tot 1 maart 2016 via de KNBSB. Met de spelers uit de regio Rotterdam worden van 4 april 3 selectietrainingen gedaan, waarna de definitieve toernooiselectie op 24 april bekend gemaakt wordt.

De Rotterdamse teams van 12-14 spelers gaan deelnemen aan het NK Little League op 14 mei en 18/19 juni. Bij winst op het NK zullen de teams deelnemen aan het EK in Polen, Kutno of in Italië, Novara. Wie weet liggen zelfs de World Series in Amerika in het vooruitzicht. In 2011 heeft het Rotterdamse Little League team de World Series gehaald. In 2015 heeft het Rotterdamse Little League team en Junior League team het EK gehaald.

 

Voorwaarden voor deelname:

  • Een speler moet woonachtig zijn in de regio 5 van de KNBSB Little League regio indeling. Het gaat er dus niet om voor welke vereniging je uitkomt maar op welk woonadres je ingeschreven staat en of dit binnen regio 5 valt.
  • Een speler moet beschikbaar zijn op alle genoemde toernooidata en minimaal 5 van de trainingsdata. Tussen het NK, EK, en de World Series mogen er geen aanpassingen gemaakt worden in de selectie. Van het complete team dat deelneemt aan het NK wordt geacht dat zij ook deelnemen aan de EK en World Series.
  • Mocht het team uiteindelijk gaan deelnemen aan de World Series, dan heeft iedere speler een paspoort nodig. De kans bestaat dat het team direct vanuit Kutno of Italië naar Amerika vertrekt en daarom moet iedere speler die naar het EK gaat in bezit zijn van een paspoort.

 

Kosten

De kosten voor deelname het Rotterdam Little League programma bedragen Euro 100,00. Hiervan is Euro 35,00 aan de KNBSB betaald bij inschrijving. De resterende Euro 65,00 is verschuldigd aan RUB na de selectie. De geselecteerde spelers krijgen hiervoor 10 trainingen onder begeleiding van ervaren trainers.

 

Trainingen April, Mei, Juni

Na de selectietrainingen van 4, 11 en 18 april wordt zo snel mogelijk de toernooiselectie bekend gemaakt. Voor de geselecteerde spelers wordt er ter voorbereiding op het NK getraind op 25 april, 2, 9, 23 en 30 mei, 6 en 13 juni. Het NK  heeft op 14 mei een 1e ronde in Almere en wordt afgesloten op 18 en 19 juni in Hoofddorp. Zo spoedig mogelijk worden de training data en locatie bekend gemaakt.

 

Toernooi Data

NK

Alle teams 14 mei en 18-19 Juni 2016

EK

Little League Baseball (11-12 jaar oud) 15-23 July 2016 Kutno, Polen

Junior League Baseball (13-14 jaar oud) 1-8 July 2016 Kutno, Polen

Senior League Baseball (14-16 jaar oud) 11-15 July 2016 Novara, Italië

World Series

Little League Baseball (11-12 jaar oud) 18-28 Augustus 2016 Williamsport, Pennsylvania, USA

Junior League Baseball (13-14 jaar oud) 14-21 Augustus 2016 Taylor, Michigan, USA

Senior League Baseball (14-16 jaar oud) 31 juli – 6 Augustus 2016 Bangor, Maine, USA

 

Voor meer informatie over de Little League ga naar de KNBSB website.

Foto’s World Series Little League Baseball 2011. Williamsport, Pennsylvania, USA.

LL1

LL2

LL3

LL4

LL6

LL7

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.