Hoofdcoach DOOR Neptunus geniet maar kijkt ook al naar de toekomst

Bron: honkbalsite.com

Daags na het behalen van het landskampioenschap van Nederland, is de rust weer enigszins wedergekeerd bij DOOR Neptunus. Talloze felicitaties en foto’s van juichende spelers en betrokkenen circuleren nog op alle sociale media. Maar door de technische leiding van de Rotterdammers wordt het vizier al op volgend jaar gericht. Hoofdcoach Evert-Jan ‘t Hoen: “Wij hebben bij Neptunus ooit vijf jaar achter elkaar de Europa Cup gewonnen. Dat willen wij weer.”

Hoofdcoach Evert-Jan ‘t Hoen kan er alleen maar van genieten en blikt nog even terug op de afgelopen Holland Series: “We hebben voldoende close ballgames gehad en extra innings gespeeld. Natuurlijk had ik er wel vertrouwen in dat we de wedstrijden zouden winnen. maar je moet het nog wel doen. Zaterdag staan we eerst met 3-2 voor. Brendan Wise staat het hele jaar goed te gooien en krijgt dan toch een punt tegen. Dan staat het 3-3. De bal is rond, dus je moet je blijven bewijzen”.

Over de werpers is hij vol lof: “In de Holland Series heeft Diegomar Markwell twee keer gestart en Orlando Yntema twee keer gestart. Allebei tot diep in de wedstrijd. En de bullpen heeft het fantastisch gedaan. We konden Pioniers echt van het scoren houden. Bovendien scoorden wij punten op beslissende momenten. Dat maakte het verschil”. De keuze voor Benjamin Dille als Meest Waardevolle Speler heeft hem niet verbaasd. “Terecht. Hij heeft goed geslagen en is verdedigend goed. Gewoon een hele vaste waarde in het team.”

Succesvol

Zijn eerst jaar als hoofdcoach is voor ‘t Hoen uiterst succesvol geweest: “Je wint en bent landskampioen. Dat was het doel, dus dan is het een geslaagd seizoen. Vorig jaar was er natuurlijk de sweep door Kinheim en daardoor geen Europa Cup. We zijn wel een club die elk jaar landskampioen wil worden en Europa Cup wil spelen”. Van ‘t Hoen benadrukt het belang van deelname daaraan nog eens: “De Europa Cup is een extra uitdaging. Je speelt dan toch tegen de beste clubs van Europa. Volgens mij is het alweer een tijdje geleden dat een Nederlandse club een Europa Cup won. Wij hebben bij Neptunus ooit vijf jaar achter elkaar de Europa Cup gewonnen. Dat willen wij weer.”

Zijn doel voor het komende seizoen is ook al duidelijk: “Het behalen van de Europa Cup en weer landskampioen worden. Bij het winnen van een Europa Cup komt meer kijken. Bijvoorbeeld de breedte van de selectie. Het zijn maar vijf of zes wedstrijden in een week. Je gaat op een hoger niveau spelen en dat moet er in die week uitkomen. Dus dat is zeker de uitdaging voor volgend jaar”.

Goed moment

Bij de aanloop naar het seizoen kwam Gianison Boekhoudt op een goed moment de gelederen van Neptunus versterken: “Een aantal spelers waren voor de oefenperiode gestopt. Zoals Rien Vernooij en Lennart Koster. Dat heeft hij opgevangen.” Nogmaals komen de de startende werpers aan de orde: “Zij hebben ons zo ver gebracht. En de slagmensen slaan de punten binnen. Daarmee hebben wij gewonnen. In het begin van het jaar speelden wij defensief wat minder. Maar daar was in de Holland Series geen sprake meer van”.

Ook de komst van Brendan Wise heeft een behoorlijk kwaliteitsimpuls opgeleverd voor de Rotterdamse ploeg. “Zeker weten. Wij konden hem halen via contacten in Australië. Hij heeft heel lang als prof gespeeld op het hoogste Minor League-niveau in de Verenigde Staten en heeft heel veel ervaring. We zetten hem op de heuvel en hij gooide slag. Echt heel moeilijk om op hem te slaan.”

Ook Kalian Sams heeft in de Holland Series zijn waarde bewezen. “Hij kwam terug uit Amerika en heeft een paar belangrijke honkslagen geslagen en een paar hele belangrijke vangballen gemaakt.” Toch benadrukt de hoofdcoach van Neptunus de prestatie van het gehele team: “Het blijft een collectief wat je doet. Natuurlijk moet je het individueel goed doen. Maar iedereen heeft zijn steentje bijgedragen. Het is niet één speler waardoor je wint.”

Toekomst

Heeft ‘t Hoen na dit succes ambities om bondscoach te worden? “Daar denk ik eerlijk gezegd nog niet over na. Dat was ook bij Neptunus niet zo. Ik was al een paar jaar manager bij het Rookie-team van DOOR Neptunus, Tridents. Dat is heel leuk om te doen en die ervaring is zo waardevol geweest als je daarna op een hoger niveau gaat coachen. Ik ben zo betrokken bij de club, dat ik gewoon wacht tot ik word gevraagd. Niet zo van: hé, ik moet nu hoofdcoach worden. Nee dat komt helemaal niet bij mij op. Ik weet wel dat als ik het goed doe, de mogelijkheid er ooit een keer zou kunnen zijn. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.”

Nog even terugkomend op Tridents. De jeugd van Neptunus krijgt ook zeker een kans. “Wij halen liever geen spelers van buiten de club. Moeten er plekken worden gevuld, omdat wij die zelf niet op kunnen vullen, dan gaan wij kijken. Het liefst doen wij dat vanuit de eigen opleiding Unicorns. De lijnen zijn kort, want ik ben zelf coördinator bij Unicorns. Ik heb het overzicht van de aspiranten tot aan het eerste.”

Voor ‘t Hoen en DOOR Neptunus is het seizoen nu voorbij. Maar dat betekent nog niet dat het werk voor ‘t Hoen er op zit. “We hebben nu de evaluatiegesprekken met alle spelers. Daarna gaan we samen met het bestuur de selectie bepalen. Want al voor die deadline van 1 november moet alles zijn geregeld.”

Leave a Reply