Balentien slaat historisch homerunrecord en wordt onderscheiden in Tokyo

Bron: www.honkbalsite.com

Balentien bereikt historisch homerunrecord

Wladimir Balentien heeft vanmiddag in de Japanse profcompetitie geschiedenis geschreven. In het bijzijn van zijn moeder sloeg de Nederlandse international in het Jingu Stadium in Tokyo zijn 56e én 57e homerun van het seizoen. Daarmee verbrak de honkballer van Curaçao het lang onbereikbare homerunrecord van de Nippon Professional Baseball. Het record was lange tijd het meeste controversiële record in het Japanse honkbal.

Op twaalfjarige leeftijd sloeg Wladimir Balentien zijn eerste homerun. Een grandslam-homerun. Voor sommige spelers het hoogtepunt in hun carrière, maar voor Balentien slechts het begin. Zeventien jaar later heeft de honkballer van Curaçao geschiedenis geschreven door het lang heilig gebleven Japanse homerunrecord te verbreken. In de Japanse avond sloeg hij in de wedstrijd tegen Hanshin Tigers zijn 56e homerun van dit seizoen. Geen enkele andere speler in de historie van het Japanse honkbal wist ooit zoveel homeruns te slaan.

Nadat hij drie wedstrijden op rij geen homerun wist te slaan, was het vandaag meteen raak in zijn eerste slagbeurt. Met twee wijd en één slag nam hij een pitch van Daiki Enokida vol op zijn knuppel. Bij de Nederlandse international was geen twijfel. Hij stak direct zijn vuisten in de lucht. Het record was verbroken. De ontlading was groot. Met een diepe zucht nam Balentien na het passeren van de thuisplaat opnieuw een bos bloemen in ontvangst. Hij is vanaf nu de enige homerun koning van Japan. Met de druk van de ketel volgde in zijn volgde slagbeurt, bij drie wijd en geen enkele slag, ook homerun nummer 57.

Bonus

Bij zijn 55e homerun was woensdag bij Balentien nog weinig blijdschap te zien. Balentien vond uitbundige vreugde niet gepast voor zijn ploeg, die stijf onderaan staat in de Central League en die dag ook de derde wedstrijd op rij uit de serie tegen Hiroshima Carp verloor. Nu met een 1-0 voorsprong op het scorebord was er wel gelegenheid voor een klein feestje.

Van zijn club ontvangt de Nederlandse international een bonus van vijf miljoen yen, omgerekend een bedrag van € 37.600. De wedstrijd werd vandaag ook bijgewoond door enkele leden van de Nederlandse ambassade in Tokyo. Van de ambassadeur ontvangt Balentien een felicitatietelegram. Bovendien wordt de Nederlandse international met zijn ploeggenoten uitgenodigd thuis in de ambtswoning van ambassadeur Radinck Jan van Vollenhoven.

Japan heeft 49 jaar moeten wachten totdat het record kon worden verbroken. Dat record werd in 1964 neergezet door de Japanse legende Sadaharu Oh. Hij sloeg 55 homeruns voor Yomiuri Giants. Uit respect voor de Japanse legende kregen uitdagers van Oh hierna alleen nog maar wijdballen te zien in hun jacht op homerun nummer 56. Maar dit jaar veranderde de Japanse opinie. Niet alleen toeschouwers wilden eindelijk dat het homerunrecord zou worden verbroken, maar ook coaches en spelers stonden niet langer onwelwillend tegenover een nieuwe homerun koning. Zelfs niet eentje uit het buitenland.

Nadat ‘Coco’, een bijnaam die hij op vierjarige leeftijd van zijn neef had gekregen omdat zijn hoofd op een kokosnoot leek, woensdag al het record van 55 homeruns had geëvenaard, kreeg hij zelfs een staande ovatie van de toeschouwers van tegenstander Hiroshima Carp, nadat hij zijn plaats in het linksveld had ingenomen bij het ingaan van de zevende inning.

Snelheidsrecords

Balentien heeft daarmee niet alleen de meeste homeruns geslagen, maar heeft daar ook de minste wedstrijden voor nodig gehad. Het hele seizoen breekt Balentien, die de eerste twaalf wedstrijden door een blessure moest missen, op die manier al snelheidsrecords. Sadaharu Oh speelde in het seizoen 1964 140 wedstrijden toen hij als eerste 55 homeruns wist te slaan. Karl ‘Tuffy’ Rhodes had hierna in 2001 135 wedstrijden nodig om dit aantal te evenaren. Alex Cabrera sloeg een jaar later 55 homeruns in eveneens 135 wedstrijden. In die jaren bestond het seizoen in Japan nog uit 140 wedstrijden. Yakult Swallows speelde dit seizoen al 148 wedstrijden. Maar daarvan kwam Balentien er tot dusver in 126 in actie. Voor Yakult Swallows staan nog eens 18 wedstrijden op het programma en krijgt Balentien de kans om het record nog een stuk scherper te zetten.

Voor Balentien was het zijn 37e homerun in het Jingu Stadium. Ook daarmee heeft hij een oud record van Sadaharu Oh uit de boeken geslagen. De Japanse honkballegende sloeg in 1964 32 homeruns in het Korakuen Stadium. Tot dit seizoen sloeg geen enkele andere speler in de Nippon Professional Baseball in één seizoen meer homeruns in één stadion. Balentien wint dit jaar voor het derde jaar op rij de homeruntitel in de Central League. Zowel in 2011 als 2012 deed de honkballer van Curaçao dat met 31 homeruns. Vorig jaar werd hij daarmee zelfs de Homerun King van Japan. Een titel die hij met zijn record dit jaar nog eens extra kracht heeft bijgezet.

 

Wladimir Balentien onderscheiden in Tokyo

De Nederlandse international Wladimir Balentien, die kort geleden het homerunrecord van Japan verbeterde, wordt vrijdag ontvangen in de ambtswoning van de Nederlandse ambassadeur in Tokyo. Balentien staat momenteel op een totaal van 58 homeruns en is daarmee bovendien in de race voor een zeldzame Japanse Triple Crown.

Om 10.30 uur plaatselijke tijd, dat wil zeggen midden in de Nederlandse nacht, verwelkomt ambassadeur Radinck van Vollenhoven vrijdag de succesvolle honkballer en zal de Curaçaose minister van economische ontwikkeling Stanley Palm een toespraak houden. Vervolgens reikt ambassadeur Van Vollenhoven namens de Nederlandse honk- en softbalbond KNBSB de zilveren speld van het bondsonderscheidingsteken uit aan de slagman van Oranje en van Yakult Swallows.

Ook ontvangt Balentien een certificaat van de Nederlandse Ambassade in Tokyo. Na een korte toespraak van de Homerun King krijgen journalisten en fotografen ruim een half uur voor hun vragen en opnamen. Van Balentien’s familie zullen zijn moeder en zijn zuster de huldiging bijwonen.

Pers

De pers in Japan zal talrijk aanwezig zijn, want de ambassade heeft Nederlandse correspondenten in het land uitgenodigd, terwijl de club van Balentien Japanse journalisten geïnformeerd heeft over de feestelijke gelegenheid. Wie er allemaal komen durft Ineke van de Pol, van de afdeling pers en cultuur, nog niet te voorspellen en mogelijk kan er in het twee uur durend programma nog een wijziging worden aangebracht, zo berichtte zij vanuit de ambassade vanmorgen aan de Nederlandse honkbalsite.

Zij heeft op tijd de prestaties van onze landgenoot in Japan gevolgd en bezocht diverse thuiswedstrijden. In het stadion heeft Van de Pol al gesproken met moeder Astrid Balentien en bood ambassadeur Van Vollenhoven al bloemen aan, nadat Balentien het 49 jaar oude record evenaarde. Helaas waren de Nederlandse diplomaten verhinderd bij de wedstrijd waarin Balentien het record verbeterde.

Ceremonie

Gisteren werd Balentien voor aanvang van zijn wedstrijd tijdens een korte ceremonie al gehuldigd door een Curaçaose delegatie onder leiding van minister Palm. Op Curaçao wordt een straat naar de Nederlandse international vernoemd. Ook krijgt hij een standbeeld op het eiland.

Yakult Swallows verloor gisteren de thuiswedstrijd tegen Yomiuri Giants met 10-3. Balentien werd in de zevende inning uit het veld gestuurd, nadat hij commentaar had op de plaatscheidsrechter. Het was voor Balentien de eerste keer in zijn carrière in de Nippon Professional Baseball dat hij uit het veld was gestuurd.

 

Leave a Reply